Историја Овчар Бање

Овчар Бања је бања са изузетно дугом традицијом и именом, која је за бању званично призната тек 2011. године. На основу археолошких проналазака, закључено је да су њени термални извори коришћени и током праисторије. Ископавање подручја око извора, донело нам је сазнање,да су се пре више хиљада година многобошци окупљали око термо – минералних извора лечилишта како би вршили верске обреде.

ovcar-banja-prirodna-bogastva

Ни стари Римљани нису заобишли подручје Овчар Бање. Они су у њеној непосредној близини експлоатисали руднике, али како се чини и лековите факторе подручја. Током раног средњег века, хришћани су на том подручју градили богомоље, а око њих и објекте за смештај посетилаца.

По свом доласку, Турци, такође, нису остали имуни на чари Овчар Бање, па је током целог феудалног доба Овчар Бања била најзначајнија манастирска бања на простору данашње Србије. Све до 19. века, Овчар Бања била је манастирска бања. Након што је Србија ослобођена од Турака, лековите изворе Овчар Бање неометано су користили околни манастири од којих се нарочито истицао манастир Благовештење. То је објашњење за назив Благовештенска Бања како је ово лечилиште једно време називано.

Пред сам крај 19. века, тачније током његове последње деценије, у бањи су изграђени базен за купање, дашчана купатила, а подигнути су и први „квартири бањски“.

Први и Други светски рат донели су застој у развоју Овчар Бање, која из неког разлога није вртоглаво напредовала ни у међуратном периоду, током којег су многе српске бање постале права монденска места ( Бања Ковиљача,Врњачка Бања и др.). Тек у другој половини 20. века у Овчар Бањи изграђен је хотел „Каблар“, затим аутокамп, а потом и планинарска кућа ПД „Каблар“.

Данас су сви наведени објекти реновирани и осавремењени, те се могу похвалити квалитетним смештајем,који се труди да прати туристичке трендове и увек изнова удовољи све захтевнијим гостима.

Географија Овчар Бање

Овчар Бања смештена је у Моравичком округу, општини Чачак, у самом средишњем делу горостасне Овчарско – Кабларске клисуре на 278 метара надморске висине. Подручје Западног Поморавља и уоште тог дела централне Србије карактеришу управо термо – минерални извори и око њих формирана бањска лечилишта ( Врњачка Бања, Матарушка Бања, Богутовачка Бања и др.).

Овчарско – Кабларска клисура дубине стрмих 700 м, украс је ове бање који треба видети и доживети. Ова клисура одваја чачанску од пожешке котлине, а плећа јој као што јој и само име каже стварају планине Овчар (985 м.н.в.) и Каблар (890 м.н.в.).

ovcar-banja

Густе планинске шуме дом су многобројним и разноликим биљним и животињским врстама, а између снажних стабала вијугају и бројни потоци који се спуштају до два вештачка језера – Овчара и Међувршја.

Кроз саму Овчар Бању пролазе западноморавске саобраћајнице: асфалтни пут и пруга. Ова пруга која је бању учинила лако приступачном возом из Пожеге, уједно је повезана и са Барском пругом. Лечилиште је смештено у омањем морфотектонском проширењу, на самом ушћу бањског потока у Западну Мораву.

На путу до бање туристи се сретну са јединственим природним леотама клисуре Западне Мораве, што и сам пут до бање, чини привлачним у очима многих.

Лековити фактори, лечење и индикације у Овчар Бањи

Извора термалне воде у Овчар Бањи има више. Извиру из кречњака и температура им је између 36 и 38 ̊ Ц. Занимљиво је поменути да постоји извор овчарске хомеотерме у самом речном кориту. Термоминералне воде Овчар Бање богате су макроелементима као што су калцијум и натријум, као и микроелементима попут калијума, литијума, рубидијума, цезијума, стронцијума, баријума, јода, брома, кобалта, фосфора, флуора и мангана. Од колоидалних раствора, заступљени су силицијум – диоксид, алуминијум и гвожђе – оксид. Вода садржи и незнатан степен радиоктивности. У лековите сврхе ове воде се користе у терапијама купањем и облагањем оболелих делова тела.

За лечење пацијената у Овчар Бањи задужено је медицинско особље дома здравља у Чачку – јединица у Овчар Бањи. Под контролом овог стручног медицинског особља спроводе се следеће терапије :

балнеотерапија

хидротерапија

масажа

медикаментоза

Лечилиште поседује и купатило са топлом минералном водом ( воде Овчар Бање су хомеотерме, што значи да њихова температура одговара температури људског тела, што потпомаже благотворно дејство минерала из воде на људски организам), два затворена базена и више када, олимпијски пливачки базен, већ поменуту сопствену лекарску службу, угоститељске и туристичке објекте.

Индикације за лечење у Овчар Бањи су:

Реуматска обољења

Дегенеративни реуматизам

Спондилозе

Артрозе

Последице прелома костију

Нервна обољења

Повреде мишићног ткива

Кожна обољења

Излети и рекреација у околини Овчар Бање

Околина Овчар Бање богата је природним лепотама, које у ове крајеве већ дуго маме различите типове заљубљеника у природу. Осим, прилично очигледне, Овчарско – Кабларске клисуре, која је дом овом лечилишту, цело подручје обилује културним споменицима и мноштвом“ зачина“ које је природа тако несебично подарила овом крају.

У клисури се налазе две пећине, које је занимљиво видети – Кадјеница и Турћиновац. Ту је и највеће од три вештачка језера у долини Западне мораве – Међувршко језеро. Ово језеро поседује уређено купалиште, а меандарског је типа, целом својом дужином од 11 километара. На његовој обали уређена је и рибарска стаза дуга 800 метара, на којој се сваке године организује такмичење у спортском риболову у оквиру меморијала „Мр. Славица Симовић“. Друга два језера су Овчарско и Парменачко језеро.

Специфичност Овчарско – Кабларске клисуре огледа се и у манастирима. Наиме, на изузетно кратком одстојању налази се чак 10 манастира, што је више него било где другде у Србији, на тако малом простору.

uzivanje-na-jezeru-ovcar-kablar-banje1

На десној страни Западне Мораве налазе се манастири Ваведење, Вазнесење, Преображење, Сретење и Св. Тројца. На левој страни су манастири Благовештење, Илирије, Јовање, Никоље и Успеније. Ови манастири су постепено грађени у периоду између 16. и 19 века, скромних су димензија и декорације, а естетски посматрано многи за најлепше градитељско дело међу њима наводе манастир Св. Тројице.

Овчар Бања налази се близу Чачка, па је за госте веома лако обићи овај град.

У бањи постоје услови за алпинизам и планинарење. Постоји више алпинистичких смерова и планинарских стаза, а ту су и стазе за трчање и бициклистички трекови.

Друга половина септембра у Овчар Бањи, резервисана је за Велику планинску трку, која се одржава на релацији Чачак – Овачар Бања. Сваке године ова спортска манифестација окупи више од 1.000 такмичара.

Лети, Овчар бања, се претвара у културну позорницу, као резултат одржавања манифестације „Летњи дани културе“. Тада је посети велики број уметника, сликара, књижевника, глумаца и припадника културно уметничких друштава, као и оних који у уметности уживају. Лети је изузетно популаран сабор трубача у Гучи који је могуће посетити ако одседате у Овчар Бањи, а такође лети, тачније 2. августа сваке године, организује се међународни „Пливачки маратон Овчарско – Кабларска клисура“.

11741094_704342713028223_2592454612247980912_oБило да желите да из градске гужве и вреве побегнете у оазу природе и мира, или да се посветите обилажењу прелепих српских крајева, савлађивању планиских бициклистичких трекова и др. Овчар Бања је пуна авантуре, акције али и свега што је потребно за потпуни одмор у нетакнутој природи Овчарско – Кабларске клисуре.

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2022 ovacrbanja.rs - Design studio NO.1

Log in with your credentials

Forgot your details?